I Love Techno 2009 report


Letošnji visokoprofilski megaevent I Love Techno je bil bolj pisan kot prejšnja leta, kar je prineslo mešane odzive s strani potencialnih obiskovalcev, saj so bili ti navajeni na “prave” techno lineupe, letos pa je bilo na listi veliko število nastopajočih, ki padejo v isti koš za smeti kot naša malenkost. Če se že gremo recikliranje spominov, se raje držimo primernega Smetnjaka – med najbolj odmevna imena, med drugim, spadajo velikani scene, kot so Boys Noize, Surkin, Zombie Nation, Tiga, The Proxy, Brodinski…

Po ogrevanju v hotelu in prihodu na glavno železniško postajo v Gentu se znajdem pred množico zagretih Evropejcev, ki v neskladju spuščajo živalske krike, s katerimi opozarjajo na džunglo na cilju tramvaja. Po krajši vožnji prispemo pred rahlo osvetljen objekt, začasno katedralo rejva. Po gladkem in hitrem pregledu ter garderobi se znajdem v glavnem delu dotičnega verskega objekta, na sredi njega manjše belo plesišče, sponzorirano s strani visokoenergijske pijače, na obrobjih pa pet vhodov, vsak v svoji barvi. Glede na ogromno število nastopajočih, ki je žgečkalo mojo radovednost, sem se svoj obisk odločil skoncentrirati na dve barvi – modro in rumeno.

Za ogrevanje je nastopil zloglasni The Proxy v modri barvi, ki je imel polno dvorano močno zagretih obiskovalcev že ob deseti uri, ti pa so vzklikali v vojaškem ritmu in načinu ob večini njegovih hitov.

Temu je sledil krajši obisk rumenega prostora, ki je takrat gostil Surkina, ta pa je odvrtel svojo standardno dance-friendly selekcijo. Ker je bila pred mano še dolga noč, sem se v tem času raje posvetil psihofizičnim pripravam na (za mnoge) najbolj pričakovano ime tega eventa – Boys Noize.

Ta je začel s selekcijo s svojega novega albuma in mi osebno dokazal svojo težo, hkrati pa tudi vrednost albuma POWER, ki me predtem ni preveč navdušil, navkljub nekaj izredno dobrim komadom. Pokazal je namreč, da je album izvrsten na plesišču, in s svojo tehniko miksanja uspel izvleči najboljše iz svoje produkcije. V zaključnem delu se je njegova selekcija spustila v bolj minimalistične vode, ki so odlično sovpadale z njegovo novo produkcijo, prav tako pa je bilo slišati nekaj hitov s prvega albuma. Boys Noize, sedi, pet.

Zaradi neznosne vročine, ki je na trenutke grozila že z vročinskim udarom, se je bilo treba ohladiti in osvežiti zalogo bonov za pijačo, posledica tega pa je bila velika zamuda na legendo Zombie Nation. Ujel sem ga le na zadnjih par komadih, ki pa me vseeno niso uspeli navdušiti – govori se, da je imel preveč dobro družbo v backstageu, posledica tega pa je bilo vinjeno stanje in uničevanje svoje opreme. Glede na njegov status v lajv performans hall of fame nepričakovano.


Za njim je sledilo še eno ime, ki sem se ga močno veselil – Tiga. Čeprav je znan kot eden ustanoviteljev ideje v undergroundu, da je naloga DJ-a tudi imidž in ne le glasba, to ne pomeni, da ni izredno sposoben, ko pride do avdio dela njegovih nastopov. Njegova selekcija je bila razgibana in zanimiva, polna (zaenkrat) nepoznanih komadov, vmes pa so se znašli tudi njegovi megahiti in njihovi remixi. Sam bojda ni bil preveč zadovoljen s svojo selekcijo, zaradi pomanjkanja techna, vendar množice to ni zmotilo.


S tem se je zaprla modra dvorana in sledil je ponoven premik v rumeno, kjer so izgorevali zadnji plameni Brodinskija – ta me je močno, vendar prijetno presenetil, saj je zadnjih 30 minut vrtel izključno dubstep. Svež pridih po dolgih urah four-to-the-floor selekcije prejšnjih imen. Za njim je nastopil Kriz, ki je odvrtel techno set s hitrejšim tempom, na katerem se je vedno manjša masa zombijev zibala do konca eventa.

Če na kratko povzamem – glede na razmere v Sloveniji lahko brez zadržkov rečem vsakemu, ki se ga ni udeležil, da mu je lahko zelo žal, saj zaradi velikega števila velikanov scene tega preprosto ni bilo dovoljeno zamuditi. Edina kritika, ki to pravzaprav ni, je ta, da bi morale biti med največjimi imeni pavze, saj mi je žal, da sem moral zamuditi kar nekaj zanimivih imen, ki so se prekrivala z drugimi, ali pa preprosto fizično ni bilo mogoče slediti tempu.

Pet zvezdic.Tags: Pod črto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.