Pustni Smetnjak: Feadz

Ed Banger je Daft Punk junior ali raje njun mlajši polbrat, saj so starši iz preveč podobnega genskega bazena. Dodatno govoričenje verjetno ni potrebno – so banda, h kateri se je prištulil mainstream, in ne obratno. Smetnjak nima starejšega brata, a ni zato nič manj pogumen. Že lep čas pričakovan karambol dveh trdih buč se bo zgodil na dan obremenjen z zgodovino. Smetnjak se zaklinja: Feadz bo le kolateralna škoda.

Feadz je Fabien Pianta, 1978. Z glasbo začne from in with scratch v začetku 90ih: rep mikstejpi, DJ sešni in različne kolaboracije. Kmalu se sreča z Mr. Oizom, kateremu pomaga pri produkciji njegovega prvenca Analog Worms Attack. Feadz album odskreča, Laurent Garnier ga izda, piše se leto 1999. Dve leti kasneje pri berlinski BPitch Control izide Feadzov prvi solo EP, kmalu mu sledijo še drugi, tretji in četrti. Ko Pedro »Daft Punk, Phoenix, Colette« Winter oz. Busy P, danes Ed Banger menedžer in ed ončo, dobi v roke posnetek Fabienovega komada z vokali njegovega dekleta, se rodi Uffie. Komadi Pop The Glock, Ready To Uff in Hot Chick na novo zlijejo hip hop in plesno elektroniko, Uffie pa okronajo za najbolj hip indie ritko. Feadz fuša mimo Uffie: remiksa Boys Noize, Modeselektor, Dipla in sodeluje s Spank Rock. V 2008 mu Ed Banger izda Happy Meal EP, 2009 pa izvrže malo ploščo People Numbers Monkey Business. Lani nato končno uffura tudi dolgo pričakovani Uffie album Sex Dream and Denim Jeans, ki ga sproducira skupaj z Oizom in SebastiAnom, nanj pa nabaše še Pharrella Williamsa in The Rapture. Kmalu zatem izda še mogočni The Tuff EP, na katerem se mu ponovno pridruži Boys Noize.

Ko Feadz še ne spomladi 2011 pristane ob vznožju Alp, ga prevzame spokojnost. Ko se nekaj ur kasneje pod stroboskopi sooči s Smetnjakom, okrepljenim s skrbno izbranimi razgrajači na manjšem plesišču, uvidi svojo naivnost. Fabien Pianta obstane. A le zato, da bi lahko ostalim povedal, kaj je videl.

Feadz feat. Boys Noize – The Ultimate

Feadz – 11% acid

Feadz feat. L-VIS 1990 – We Got ThemTags: Napovedujemo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.