Mind the fap

Če je the interweb kraljestvo brezmejne konzumacije, je the fap njegov nesporni kralj. Skorajda the interfap glede na statistiko. Via Seinfeld’s The Contest: »We [men] have to do it. It is a part of our lifestyle.« »Why? Because it’s there.«

Impulz, ki ga le stežka odvrneš, ko se ti enkrat vsili v zavest. Če okoliščine dopuščajo, se onaniranje lahko prične. Ona je pri tem po definiciji odsotna (hej, morda je že mrtva), nekam v virtualnost popelješ njeno podobo, ki se hipnotično blešči na ekranu. Sledi private little spectacle, kar preveč nazoren prikaz učinka blagovnega fetišizma.

Post-orgasmic chill, ki bi lahko bil tudi post-nakupna kognitivna disonanca, ti praviloma predloži razvrednotenje pravkar opravljenega. Tudi teorija ti ne prizanese: sprejel si predpisano zapoved uživanja, konzumiral samega sebe in blagoslovil obstoječe družbeno stanje. Magnifico se moti: če še dopuščamo, da je revolution lahko njegov solution, masturbation vsekakor ni liberation.

»Prosim? Pa saj sem samo drkal. V najslabšem primeru sem potrošil papirnati robec in izločil nekaj beljakovin …«

Morda odpoved drkanju ne vsebuje potencialov za emancipacijo, vsekakor pa nudi priložnost za razmislek o kontroli impulza. V permisivni družbi, v kateri je vse spodbujano, nadzor nad impulzom hitro zakrni v mehanizem, ki od želje do njene potešitve preskoči samodejno. Avtomatizmi se nam ne sprožajo le, ko vase zbašemo naslednji bonbon, ampak tudi pri komunikaciji, ki pogosto postane navajanje prvih asociacij, ki se nam porodijo, ali ob zasmehovanju fat kida na internetu.

Če je bilo uporniško gibanje, ki je s koncem šestdesetih povzdignilo liberalne ideale, osnovano na osvoboditvi libida in želje, se zdi, da se danes odpor nahaja drugje: v askezi. Odpoved samoumevnosti uživanja se začne prav z nasprotovanjem takojšnji zadovoljitvi impulza. Zavračanje ready-made užitka, ki nujno zamoti, odvrne zavest, sproži pozabo, je hkrati nujen predpogoj za misel.

Morda kljub vsemu potrebujemo The Contest: tistega, ki ga proti divjanju impulzov bijemo sami s sabo.

Billy Idol – Dancing with MyselfTags: Memefy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.