Bubble song

Origami je te dni na repeat. Ofc you can call us liberal pussies, we don’t mind that one bit.

Prvotna reakcija je bila pravzaprav precej generacija X-like. Sentimentalna androida še najbolj spomnita na prizor iz Refnovega Drive, ko si Driver, njegova simpatija in otrok med razleganjem refrena “a real human being and a real hero” privoščijo piknik v oazi, ki je nekakšno goščavje, “neokrnjeni wasteland”, zrasel iz betonskega kanala L. A. River.

Origami se zlaga, guba, prepogiba v Tel Avivu, prizorišču Evrosonga 2019. Ta palestinski New York, kot mu je pravil njegov ustanovitelj, cionist in urbanist Akiva Aryeh Weiss, slovi kot mehurček sekularnega liberalizma. Mehurček as in: antiteza ga obdaja z vseh strani. Pognal naj bi iz peščenih sipin, kar pomeni, da so bile tu prej palestinske vasi. Vertikalni apartheid, bi temu rekel Israel’s very own Eyal Weizman.

Tel Aviv je zdaj hibrid Wall Streeta, SoHa and Ibize, a je v njem – od njihove ustanovitve leta 1948 – prav tako sedež izraelskih obrambnih sil. Tam je deloval tudi Operational Theory Research Institute pod vodstvom brigadnega generala Shimona Naveha, ki je Tisoč platojev Deleuza & Guattarija jemal kot vojni priročnik – s ključnim poudarkom na konceptu gladkega in zgubanega prostora. Origami.

V samem spotu sicer ne vidimo vojakov z M16, ki patruljirajo po mestu, a zato Zala navrže: “Pod modrim nebom z rdečimi oblaki krvavim.” Obenem kot vojak deluje ravno Gašper, malodane se zdi, kot bi ušel iz filma Beau Travail režiserke Claire Denis. Vsa liričnost nenadoma začne delovati kot kamuflaža, kodirano sporočilo (zavedanje protagonistov je pri tem docela irelevantno). Pretty naughty innocence.

Za komentar smo zato morali povprašati še ludega Miroslava Griška, eshatologa vojne in zarote, ki pravi takole:

“Eksoterična in ezoterična urbana vojna sta vezani na logiko eksoterične in ezoterične prestolnice. Tel Aviv je kamuflaža za Jeruzalem. Evrovizija 2019 je potekala v eksoterični svetovljanski prestolnici, medtem ko ezoterična prestolnica sledi drugačnemu – razodetemu – zakonu. Dinamiki soft power in hard power se stekata v Tel Avivu, okoli notranjega jedra Jeruzalema pa nastane hermetični pečat. Evrovizijo 2019 je sponzorirala izraelska platforma MyHeritage, ki se ukvarja z genealogijo in genetskim testiranjem. Z dostopom do 200 milijonov globalnih gledalcev je lahko povečala Mossadovo svetovno podatkovno bazo DNK varnosti, nadalje mapirala gen, ki povzroča antisemitizem, ter izsledila še vedno pogrešane pripadnike desetih izgubljenih izraelskih plemen. Probleme biokemičnega preživetja bodo v eksoterični prestolnici obdelovali in razreševali vse do trenutka, ko se ezoterični prestolnici ne bo treba več skrivati.”

Oziroma kot poreče Zala: “Počasi me ujela bo večerna zarja, nočem, da ostanem neizražena.”Tags: Revisionisms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.